Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Γιατί μας την λέει έτσι ο Ντάισελμπλουμ;

Πλακίτσα-πλακίτσα, αλλά τα συμπεράσματα-συμπεράσματα

Σοσιαλιζμός

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Ομως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Το κακό είναι ότι υπάρχει κόσμος, και απλός κόσμος, εδώ που κρέμεται απ'τα χείλη τους, που πραγματικά πιστεύει ότι η κλίκα που για λογαριασμό κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων, επέβαλλε τα μνημόνια στην Ελλάδα, το έκανε γιατί ενδιαφέρεται για την σωστή πορεία προς την ανάπτυξη της χώρας, όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι σε μια Ευρώπη δικαιότερη κλπ. Και άρα σωστά πράττει η ηγεσία της Ε.Ε.
Δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μπορεί και χολεριασμένος από το πατατράκ που υπέστη στις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές [1], πως εμείς οι Νότιοι τα φάγαμε σε ποτά και γυναίκες. Ας προσπεράσουμε την απαξιωτική αναφορά "σε γυναίκες" για τις γυναίκες, δηλαδή τα αντικείμενα του σεξ, το καταναλωτικό αγαθό για να ξοδέψεις τα λεφτά σου, κάτι για την ψυχαγωγία του άντρα που έπιασε δυο παράδες στα χέρια του, την οποία ένας σοσιαλιστής-τέτοιος δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ-θα έβρισκε απαράδεκτη. Φυσικά! Ο Ντάισελμπλουμ έχει τόση σχέση με τις σοσιαλιστικές ιδέες, οι οποίες αναφέρονται και στην ισότητα των φύλων, όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
Ας δούμε τη δήλωση σαν μια πολιτική τοποθέτηση, τέτοιες άλλωστε είναι η δουλειά του να κάνει, είναι επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της Ε.Ε, συν τοις άλλοις. Καταρχάς, τι είναι οι "Βόρειοι και οι Νότιοι"; Ο διαχωρισμός γίνεται βάσει κουλτούρας; Μιλάμε για υπουργό οικονομικών που γνωρίζει πολύ καλά την παραρτημοποίηση της ελληνικής οικονομίας, τις δομές της, την στενή εξάρτησή της από τις πολιτικές που ακολουθεί ο στενός πυρήνας της Ε.Ε. Θα γνωρίζει ασφαλώς ότι η οργάνωση της οικονομίας αναπαράγει και μια αντίστοιχη κουλτούρα με την οποία αλληλεπιδρά. Και έχοντας μελετήσει και ιστορία, κοινωνιολογία και οικονομία, θα έχει υπόψη του ότι αυτή η οργάνωση δημιουργήθηκε σε βάθος αιώνων και διαμορφώνεται υπό την επίδραση διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Αν δεν το γνωρίζει, διπλό κρίμα για τους οπαδούς του που πόνταραν σε έναν αλμπάνη της οικονομίας. Αλμπάνη, όχι γιατί-όπως λένε-δεν έχει πτυχίο, αλλά γι αυτά που λέει. Όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.
Εννοεί τα κράτη με τη δήλωσή του; Προφανώς όχι, ένα κράτος δεν ξοδεύει σε ποτά και γυναίκες, οι καταχρήσεις δεν μπαίνουν στους προϋπολογισμούς τους, αυτά τα κάνει υποτίθεται το πόπολο.
Ο ιμπεριαλισμός έχει σαν συστατικό του και το ρατσισμό. Μπορεί να πέρασε η εποχή που οι Βρετανοί είχαν σε κλουβιά στους ζωολογικούς κήπους "δείγματα" Αβορίγινων και άλλων φυλών από την "Αυτοκρατορία που ο Ήλιος δεν έδυε ποτέ", όμως για να τεκμηριώσεις την πολιτικοοικονομική και στρατιωτική σου υπεροχή (ο Ντάισελμπλουμ δεν εκπροσωπεί μόνο το κράτος του) πρέπει να είσαι πεισμένος και να πείσεις και για την υπεροχή σου στο θέμα της κουλτούρας. Της ευρύτερης κουλτούρας. Οι υποτελείς αξίζουν την τύχη τους γιατί είναι τεμπέληδες, σπάταλοι, κουτοπόνηροι και μπαγαπόντηδες. Δυο φράγκα τους επιδοτούν και τα τρώνε. Είναι αστείο να το κουβεντιάσει κανείς σοβαρά και να παραθέσει παραδείγματα: άλλοι το κάνουν, άλλοι όχι και άλλοι δεν πιάσανε ποτέ λεφτά στα χέρια τους για να δει ο Ντάισελμπλουμ τι θα κάνανε με αυτά. Και φταίνε οι διάφοροι Ντάισελμπλουμ γι' αυτό. Όμως με τη δήλωση αυτή αναπαράγεται ένα ρατσιστικό στερεότυπο, ώστε να μην τίθεται ηθικό ζήτημα στους λαούς των "Βόρειων" χωρών για το ποιος εκμεταλλέυεται ποιον και με ποιο τρόπο. Είναι τυχαία τα άρθρα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά της Γερμανίας για τους ακαμάτηδες Έλληνες; Στους Έλληνες απευθύνονται αυτά; Και το χειρότερο, τα παπαγαλίζουν και διάφοροι και εδώ. Ποιοι; Αυτοί που εκπροσωπούν εκείνους που έχουν συμφέρον από τα μνημόνια. ντόπιοι και ξένοι. Και δυστυχώς, το στερεότυπο έχει φτάσει και πιο κάτω, στις συζητήσεις τους κόσμου.
Για να σε κυβερνήσω πρέπει να θέλεις να κυβερνηθείς, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν θα σε πείσω να θέλεις, και στο κάτω-κάτω, τι μας νοιάζει αν αυτοί τα τρώνε στις γυναίκες και στα ποτά, καλά δεν τα λέω ρε συ Ντομινίκ; Σοσιαλιστής κι εσύ!
Σημειώσεις:
[1]: Το Εργατικό Κόμμα (PvdA) στο οποίο ανήκει έχασε 29 από τις 38 έδρες που κατείχε στην προηγούμενη βουλή και 19,1% των ψήφων στις εκλογές της 15ης Μάρτη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου