Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Σχόλιο: "Νιώθει ξένη στο σώμα της"

Νιώθει ξένη στο σώμα της



Μερικές φορές σε κάποια κείμενα έχει περισσότερη σημασία η λεπτομέρεια, παρά η ουσία. Δεν κάθομαι τώρα να κρίνω αποψάκια και γνωμίδια δυο αράδων που γράφονται στα μέσα μαζικής δικτύωσης, που ζήτημα να παίρνουν δυο λεπτά στον συντάκτη τους για να τα γράψει, αλλά κείμενο σε εφημερίδα, το οποίο αυτός που το έγραψε προφανώς το ξαναδιάβασε, το διόρθωσε, το συμπλήρωσε και το έστειλε. Διαβάζω λοιπόν στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 16/6/2016 το εξής κομμάτι από άρθρο που έχει τίτλο "Οι δύο λαϊκισμοί":



"Ο λαϊκισμός, οργανικό στοιχείο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, αποτελεί επίσης κεντρικό άξονα της πολιτικής διαπάλης. Ισχυρό ρόλο σε αυτή την πραγματικότητα είχε ο αριστερός λαϊκισμός ως συνέπεια της κατάρρευσης των ιδεολογημάτων της δικτατορίας.Σήμερα μάλιστα βιώνουμε το σοβαρό αδιέξοδο της αριστερής δημαγωγίας που οικοδομήθηκε κυριαρχικά με τον καταγγελτικό λόγο, τη γραμμή διαμαρτυρίας, την άκριτη υποστήριξη του συντεχνιακού συνδικαλισμού, τον ακραίο κρατισμό."

Ποιος άραγε να υπογράφει το παραπάνω; θα μπορούσα να το βάλω ως κουίζ, αλλά ας το πάρει το Ποτάμι: Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημ.Αρ. Της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με άλλα λόγια, ένα στέλεχος κόμματος, που στον τίτλο του έχει τη λέξη Αριστερά, σε άρθρο του βρίζει...την Αριστερά. Έτσι, γενικά. Δεν χρησιμοποιεί κάποιο επιθετικό προσδιορισμό για να διαχωρίσει κάποιους, ας πούμε τους δικούς του, να πει πχ ο λαϊκισμός της κομμουνιστικής Αριστεράς. Αλλά, ο αριστερός λαϊκισμός γενικά.  Προφανώς οι της Δημ.Αρ δεν νιώθουν τέτοιοι, αριστεροί. Και πως άλλωστε που έγιναν συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή του ΠαΣοΚ. Και πως άλλωστε που πριν ήταν συνιστώσα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Όσο για το απόσπασμα, ας κρατήσουμε και το "...της αριστερής δημαγωγίας που οικοδομήθηκε κυριαρχικά με τον καταγγελτικό λόγο,...". Κυριαρχικά ε; Σας θυμίζει κάποιους; Σίγουρα όχι αριστερούς. Σίγουρα πάντως ανθρώπους που νιώθουν άνετα στο σώμα τους και όχι ξένοι, σαν τη Δημ.Αρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου