Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ανακαίνιση διαμερίσματος "γαλάζιας πολυκατοικίας" ("Πόσα διαμερίσματα έχει η Γαλάζια Πολυκατοικία;")

Ανακαίνιση διαμερίσματος "γαλάζιας πολυκατοικίας"

Τα κόμματα της ελληνικής ακροδεξιάς ανοίγουνε σαν τις καφετέριες. Έτσι και ο Καρατζαφέρης πότε έκλεισε το παλιό και πότε άνοιξε το καινούργιο του κόμμα, κανείς δεν κατάλαβε! Το ΛάΟΣ υποτίθεται μέχρι τώρα είχε "εκλεγμένα" όργανα, στελέχη, εφημερίδα κλπ. Σβου μονοκοπανιά! Δηλαδή όχι ακριβώς, το ΛάΟΣ λέει θα είναι μια "συνιστώσα" του νέου κόμματος που ονομάστηκε "Εθνική Ενότητα". Η άλλη συνιστώσα είναι για την ώρα...ο Μπαλτάκος.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

"Μα πως προέκυψε ο Παναμάς;"



Η διώρυγα του Παναμά ή πως διαπραγματεύεται ένας "μεγάλος"


Στα τέλη του 19ου αιώνα η γαλλική εταιρία του Φερδινάνδου Λεσσαίψ αγόρασε από την κολομβιανή κυβέρνηση (στην οποία ανήκε τότε ο Παναμάς) το δικαίωμα διάνοιξης και εκμετάλλευσης της διώρυγας, όπως είχε πράξει νωρίτερα στο Σουέζ. Οι εργασίες στην πορεία κρίθηκαν ασύμφορες και σταμάτησαν. Ξαναξεκίνησαν λίγο μετά, αλλά πάλι διακόπηκαν, γιατί τα προβλήματα κρίθηκαν αξεπέραστα για τους Γάλλους μηχανικούς, όχι όμως και για τους Αμερικάνους.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Το Αεροπορικό Μουσείο Βελιγραδίου (μέρος Ι)

Το Αεροπορικό Μουσείο του Βελιγραδίου

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γιουγκοσλαβίας μέσα από τα εκθέματα 

(Μέρος Ι)


Στο διεθνές αεροδρόμιο "Νικόλα Τέζλα" του Βελιγραδίου βρίσκεται το αεροπορικό μουσείο της Σερβίας. Πρόκειται για ένα μουσείο πλούσιο από εκθέματα, από αεροπλάνα και ελικόπτερα μέχρι πυραύλους, τα οποία-άθελά τους- αφηγούνται μια ιστορία: τη σύγχρονη-αλλοπρόσαλλη να πω;-μεταπολεμική ιστορία του κράτους που ονομάστηκε Λαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τη διάλυσή της το 1990. Μέσα και έξω από ένα ενδιαφέρον, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτήριο έχουν συγκεντρωθεί ιπτάμενες μηχανές κατασκευασμένες σε διάφορες χώρες, τη Γιουγκοσλαβία, τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Αγγλία, τη (χιτλερική) Γερμανία, τη Γαλλία, τις χώρες δηλαδή από τις οποίες η Γιουγκοσλαβία προμηθεύτηκε υλικό, ανάλογα με την τοποθέτηση της χώρας μέσα σε έναν μεταβαλλόμενο διεθνή πολιτικό συσχετισμό . Η παρουσίαση κάποιων από τα εκθέματα αποσκοπεί να μιλήσει ακριβώς για την πολιτική αυτή.