Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Λαγοί και Κότες ("Η δίκη διακόπηκε, το πρωτάθλημα;")

"Λαγοί" και "Κότες"

Στα ποδοσφαιρικά νέα της ημέρας, σήμερα γίνεται το ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, δεν προβλέπεται να γίνουν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο, γιατί το κλίμα είναι βαρύ, και όποιος φάει την τριάρα του θα είναι στενοχωρημένος αύριο.
Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του "Βήματος", η ΕΠΟ εξασφάλισε ειδική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να εκπροσωπηθεί νομικά στο ΣτΕ με σκοπό την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Θα χαθούν εκατομμύρια, σου λέει, είναι ωμή παρέμβαση στο "αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου" αυτή του υπουργού, σου ξαναλέει, πλήττεται το κύρος της διοργανώτριας αρχής κλπ κλπ.

Αυτός θα είχε βγάλει ήδη απόφαση.
Μισό λεπτό. Ο ΔΣΑ όμως αρνήθηκε προηγουμένως να δώσει άδεια να συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Πλέον είναι όλοι έξω. Θα πει κανείς, έτσι και αλλιώς δεν προβλεπόταν να ολοκληρωνόταν η δίκη, να έχει φτάσει δηλαδή σε απόφαση το δικαστήριο, τουλάχιστον για το δολοφόνο και τους άμεσους συνεργούς, στο διάστημα της απεργίας. Αυτό, αν είναι αλήθεια, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή ότι για τη σημαντικότερη δίκη των τελευταίων ετών, το δικαστικό σύστημα, από πάνω μέχρι κάτω, δείχνει μια φοβερή απροθυμία να δικάσει και καταδικάσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς δεκάδων εγκλημάτων, πολιτικών στην ουσία τους.
Βγαίνει λοιπόν ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι η ναζιστική οργάνωση είναι πολύ πιο καλά ριζωμένη στον κρατικό μηχανισμό, στρατός-αστυνομία-"δικαιοσύνη", από οποιαδήποτε άλλη παρακρατική ομάδα που είχε δράσει στο παρελθόν. Και ενδεικτικό δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα στις κάλπες που ψηφίζουνε οι ματατζήδες, γιατί εκεί κεντράρουν οι περισσότεροι, όσο η πληθώρα αθωωτικών αποφάσεων για τα στελέχη τους σε άλλες υποθέσεις, η ίδια η εξωφρενική καθυστέρηση της δίκης, αλλά και οι δήθεν περιοριστικοί όροι που επιβλήθησαν στα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Και νάτους στα διάφορα λόμπυ των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα να κάνουν εκδηλώσεις με ομιλητές αυτούς που διώκονται.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣυΡιζΑ δεν κάνει τίποτα. Το ζήτημα το έχει θάψει. Καμία εκδήλωση, καμία πρωτοβουλία, καμία πολιτική πίεση, καμία συμβολή στο προχώρημα μιας διαδικασίας για την οποία, κακά τα ψέμματα, δεν έχει να πει και πολλά πράγματα, πλην μιας γενικόλογης καταγγελίας των δολοφόνων. Για το ποινικό μέρος δηλαδή. Μόνο κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι, ιδεολογικά προσκείμενοι στο ΣυΡιζΑ ή κοντά τέλος πάντων, ασχολούνται, αντί για τους απρόθυμους εισαγγελείς, για να δέσουν καλύτερα οι κατηγορίες, παραβλέποντας πως η απόφαση δεν θα εξαρτηθεί από "τα στοιχεία". Θα είναι μια πολιτική απόφαση. Και η πολιτική πίεση θα καθορίσει ποια θα είναι αυτή.
Αν την πολιτική την δούμε με μια κυνική ματιά, σύμφωνα με όσα μας δίδαξαν οι δεκαετίες εναλλαγής ΠαΣοΚ-ΝΔ, η κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη μια δίκη που είχε δυο βασικούς στόχους. Να πιέσει για την προσαρμογή μιας συμμορίας στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, απομονώνοντας τα πιο ακραία εγκληματικά στοιχεία που εμπόδιζαν την μετάλλαξη, και δευτερευόντως για εκλογικούς λόγους, την επιστροφή των δεξιών ψηφοφόρων. Με αφορμή μια πολιτική δολοφονία, αυτή του Παύλου Φύσσα. Με αυτήν την έννοια δεν είναι θέμα του ΣυΡιζΑ η δίκη, και ακριβώς έτσι συμπεριφέρεται ο Τσίπρας.
Και εδώ προστίθεται μια ακόμα απογοήτευση για τον κόσμο της Αριστεράς. Μια αριστερή-υποτίθεται- κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διοίκηση του κρατικού μηχανισμού, με συνέπεια να έχει τη μεγάλη ευκαιρία να κατατροπώσει πολιτικά μια εγκληματική συμμορία που χύνει ακατάπαυστα το δηλητήριό της στην κοινωνία, πολιτικοποιώντας τη δίκη, πως αλλιώς, και αυτή...λουφάζει. Μιλάμε για μια άνευ όρων υποταγή στις επιλογές του συστήματος, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη, που μόνο τυφλοί δεν τη βλέπουν.
Φανταστείτε την ξεφτίλα να προλάβει να βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας για την απόφαση του ΔΣΑ κανένα Ποτάμι ή κανείς Λεβέντης, πριν την κυβέρνηση. Φανταστείτε την ξεφτίλα να μη βγει καν ανακοίνωση. Μην το κουράζουμε. Αυτό που προέχει είναι να μην πέσει ξύλο στο Καραϊσκάκη και αναγκαστεί να διακόψει και το πρωτάθλημα ο Υπουργός.
Κανόνισε να βάλεις κανά γκολ σήμερα και ρίξεις την κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου