Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

"Ποτάμι":Ένα Start-Up που εγκαταλείπουν σιγά-σιγά οι επενδυτές ("Πόσο νερό έχει ακόμα το Ποτάμι"; )

"Ποτάμι":Ένα Start-Up που εγκαταλείπουν σιγά-σιγά οι επενδυτές


Έκλεισε; μισά-μισά.

Γεώτρηση από 'δω (ΝΔ), γεώτρηση από 'κει (ΠαΣοΚ), άρχισε να στερεύει το "Ποτάμι". Οι δημοσκοπήσεις, ειδικά μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Μητσοτάκη, το παρουσιάζουν σταθερά στο 2%, το οποίο είναι αποτυχία, για το ρόλο που ήθελε ο αρχηγός του να παίξει. Τελικά, τι είναι το "Ποτάμι"; Εδώ υπάρχουν πολλές ερμηνείες.
Η εικόνα που βγήκε αρχικά προς τα έξω δείχνει ότι το "Ποτάμι" δημιουργήθηκε για να ποτίσει τις άγονες εκτάσεις της πολιτικής ζωής του τόπου, τα τσιφλίκια της Δεξιάς και του Κέντρου, με φρεσκάδα και καμιά νέα ιδέα. Αυτός ήταν ο στόχος των ιδιοκτητών της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο Θεοδωράκης το πλάσαρε αλλιώς: Αυτός θα ήταν ο νέος φορέας, πίσω από τον οποίον θα στοιχηθούν οι "υγιείς παραγωγικές δυνάμεις" της χώρας (σ.σ. εννοεί τους επιχειρηματίες) με φρέσκιες (σ.σ. νεοφιλελεύθερες) ιδέες, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και κολλήματα με τα παραδοσιακά κόμματα (σ.σ. με τα κέντρα εξουσίας όμως;) για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Δεν θα περίμενε βέβαια να κυβερνήσει, αλλά να συγκυβερνήσει, πιέζοντας τις καταστάσεις προς τα κει που ήθελε. Στην πραγματικότητα προς τα 'κει που θα ήθελε η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, με άλλες διατυπώσεις βέβαια και με ελαφρά παραλλαγμένα πρόσωπα.  Και φυσικά, δεν αρκεί μόνο να ποτίσει, αλλά και να συμπαρασύρει στο διάβα του και τις "απαρχαιωμένες αριστερές αντιλήψεις που ηγεμονεύουν στη χώρα μας", εννοώντας το συνδικαλισμό, την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τις συλλογικές συμβάσεις κλπ κλπ. Τι ηγεμονεύει τώρα, εδώ και δεκαετίες, ας μην το εξετάσουμε εδώ.
Αυτές είναι σημειώσεις!
Άλλοι θεωρούν ότι το κόμμα στήθηκε απλά για ξέπλυμα. Ξέπλυμα φθαρμένου πολιτικού προσωπικού. Πασοκικού, δεξιού, ακόμα και αριστερού. 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Σταύρο: Αυτοί ξέρουν! Και ο Σταύρος ξέρει, δείτε ενδεικτικά τη συνέντευξη στο Μιχαλολιάκο μετά τις εκλογές του 2012, είστε ναζιστής; όχι, καλά εντάξει! Θα μου πει κανείς ήταν αδιάβαστος και τον τούμπαρε. Και γιατί δεν στέλνεις ένα διαβασμένο; Και γιατί παίρνεις συνέντευξη
Όμως, δεν έπιασε το σχέδιο ιδιαίτερα, αν ήταν αυτός ο στόχος. Φλερτάρανε αρκετοί, όχι πολλοί και κυρίως σε τοπικό επίπεδο, με την ιδέα, αλλά η μειωμένη δυναμική του εγχειρήματος, τους έκοψε τα φτερά γρήγορα και περιμένουν αποτραβηγμένοι να ξεχαστούν. Αν όμως το δούμε και σαν προθάλαμο στα κόμματα εξουσίας; Εδώ κάτι γίνεται, αλλά πρέπει πρώτα να στερέψει για τα καλά το "Ποτάμι".
Το "Ποτάμι" είναι ένα από τα πολλά μαγαζάκια που άνοιξαν ή επεκτάθηκαν εν μια νυχτί (Λεβέντης, Χρυσή Αυγή) για να απορροφήσουν και τελικά να μπλοκάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ώστε αυτή να μην πάρει χαρακτηριστικά συνολικής αμφισβήτησης, ενδεχομένως του συστήματος γενικότερα. Γι' αυτό αγκαλιάστηκαν αμέσως από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Σίγουρα, άλλο ο Θεοδωράκης, άλλο ο Λεβέντης, με τις προσωρινές ψήφους, και άλλο η Χρυσή Αυγή η οποία, όπως δείχνει και η δικαστική της εξέλιξη, προορίζεται να παίξει μονιμότερο ρόλο, μέσα σε αυτό το κλίμα ρατσισμού, σήψης και φασιστικοποίησης της πολιτικής ζωής που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να δει κανείς τη συνολική εικόνα: χιλιάδες δυσαρεστημένοι και εξοργισμένοι με την κατάσταση δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν αριστερές θέσεις.  Εδώ λοιπόν, για την ώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία.
Εντούτοις, παρά την πληθώρα αμορτισέρ, οι κραδασμοί συνεχίζονται. Ο ΣυΡιζΑ έχει χάσει το όποιο ηθικό και πολιτικό προβάδισμα διατηρούσε μέχρι πριν λίγους μήνες και η ΝΔ παρουσιάζει μια ψεύτικη επανασυσπείρωση, με πολύ σπρώξιμο και ίσως και ελπίδες ότι έχουν ξεχαστεί τα παλιά. Δεν ξεχνιούνται όμως, και η πορεία του Μητσοτάκη προς το Μέγαρο Μαξίμου θα απαιτήσει την αφαίμαξη των όμορων πολιτικών χώρων. Πολλοί πιστεύουν ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη, ο Θεοδωράκης θεωρείται πολιτικά νεκρός. Ο ίδιος πάντως δεν κατάφερε να ξεχωρίσει την κουβεντούλα της ατάκας και της εξυπνάδας με τον συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Δεν μπορούσε ίσως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου